Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rok 2012

23. 5. 2010

2012 – 6 verzí co by se vlastně mohlo stát

1. Klimatické změny
Ať už se na tomto dění člověk podílí nebo ne, jisté je, že klimatické změny už probíhají a zastavit je, asi už není v našich silách. Můžeme se ale pokusit je zmírnit. Tání ledovců, následné zaplavení níže položených částí kontinentů, uměna plodin vhodných k pěstování, náhlé změny počasí. S těmito změnami se vyrovnáme mnohem lépe, když budou probíhat pomaleji.

2. Zvýšená sluneční aktivita
Přestože by bez Slunce na Zemi neexistoval život, sluneční záření je pro člověka smrtelné a chrání nás před ním magnetické pole Země. Sluneční aktivita kolísá ve víceméně pravidelných cyklech a dnes se nachází ve fázi, kdy se Slunce opět probouzí.

Očekává se, že sluneční aktivita, stejně jako četnost slunečních bouří, poroste. Podobné bouře měli za důsledek např. plošné výpadky proudu v USA v letech 1859 nebo 1989.

Vědci přitom varují, že dnešní energetická síť je mnohem více propojená, mohlo dojít z dominovému efektu a obrovské výpadky proudu by mohli postihnout celou Zemi. To by se velmi nepříjemně promítlo v našem každodenním životě, který je elektrické energii téměř zcela závislý.

3. Třetí světová válka
Přestože studená válka je minulostí, světové mocností mají (nejen) jaderného arzenálu tolik, že by stačil na naprosté zničení hned několika Zemí a důvodů k rozpoutání války není málo. Světová finanční krize, zásoby ropy, které pomalu ale jistě mizí, nedostatek pitné vody, změna klimatu nebo jadernými zbraněmi hrozící státy jako Severní Korea nebo Irán.


4. Přepólování

Někteří lidé mluví o tom, že se v roce 2012 přemístí magnetické póly Země, což bude mít za důsledek sérii přírodních katastrof, které dovedou lidstvo do záhuby. Ve skutečnosti ale naše planeta prošla přepólováním už mnohokrát a vědci to považují za naprosto přirozený jev.

 

Jako jisté nebezpečí se může jevit zeslábnutí magnetického pole (chrání Zemi před slunečním zářením), v průběhu přepólovaní spojené se zvýšenou slunečné aktivitou, jejíž vrchol se očekává právě v roce 2012. Vědci ale i tak zůstávají v klidu a nad koncem světa odmítavě kroutí hlavou.

5. Dopad asteroidu
Podle odborníků je pravděpodobnost střetu Země s větším vesmírným tělesem desetkrát menší než třeba u výbuchu zmiňovaného supervulkánu (níže). Kdyby se to ale stalo, nepotkalo by nás rozhodně nic pěkného.

Rozsáhlou katastrofu by způsobil i nepříliš velký asteroid s průměrem kolem jednoho kilometru. Pro Zemi by to znamenalo náhlé změny klimatu a narušením potravinových řetězců. Větší těleso by život na Zemi asi zlikvidovalo úplně.

Při jeho dopadu by se odpařilo ohromné množství vodních par, do atmosféry by vniklo tisíce tun zeminy, je možné, že by došlo i k posunu zemské osy nebo dokonce vychýlení Zemi z oběžné dráhy. To vše by vyvrcholilo v dokonalé celoplanetární zatmění a nepřetržitou zimu.


6. Výbuch supervulkánu

Název supervulkán napovídá, že po jeho výbuchu přijde i super erupce. Jeden z nejaktivnějších supervulkánů leží pod místem, které ročně navštíví miliony lidí – pod Yellowstonským národní parkem v USA.

Zhruba před 600.000 lety na tomto místě vybuchla sopka, zhroutila se a jen několik kilometrů pod povrchem vznikla tzv. kaldera – obrovský kotel žhavého magmatu, do kterého by se vešlo celé Tokio. Případný výbuch supervulkánu by poznamenal celou civilizaci.

Až několik týdnů by docházelo k obrovským výbuchů o síle tisíce atomových bomb, žhavé magma by pryštělo desítky kilometrů vysoko, tři čtvrtiny USA by pokryly sopečné balvany, písek a prach. Slunce by zastínilo obrovské množství popele a Země by se na několik let ponořila do tvz. vulkanické zimy. Podle vědců se toho ale nejspíš nedočkáme my, ani generace po nás.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

V roce 2001 došlo k významné události,
magnetické póly slunce se prohodily.
Vědci z NASA zjistili,
že tento jev se opakuje každých 11 let.
K přepólování dojde vždy kolem vrcholu sluneční aktivity.
Sluneční erupce, nebo výbuchy na slunci,
způsobují na Zemi geomagnetické bouře,
které se projevují rozkolísáním celého jejího magnetického pole.
To pak může mít katastrofální dopad na komunikační systémy,
elektronická zařízení,
energetické soustavy a na další vyspělou techniku.
16.12.2008 objevili vědci NASA
v magnetickém poli Země obří trhlinu,
která může způsobit větší geomagnetické bouře,
než které jsme dosud mohli vidět.
A příští vrchol sluneční aktivity se očekává v roce 2012.